marți, 15 februarie 2011

COMUNICAT DE PRESĂ

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII A ÎNCEPUT PROCESUL DE DEZORGANIZARE A SISTEMULUI SPITALICESC

Uniunea Sindicală Sanitas Bucureşti (USSB) avertizează că aşa-zisul proces de reorganizare a spitalelor din România, declanşat de Ministerul Sănătăţii, este doar o iniţiativă cu iz politic şi populist, fără să aibă la bază o analiză clară şi completă a efectelor pe termen mediu şi lung asupra sistemului medical.
Conform declaraţiilor ministrului Sănătăţii, “reorganizarea spitalelor este unul dintre cele mai importante obiective de anul acesta, determinat de funcţionalitatea sistemului şi de tratamentul corespunzător aplicat pacientului, şi mai puţin de problemele financiare, cu toate că şi acestea sunt importante” .
USSB consideră că, în realitate, procesul de comasare va afecta şi mai mult funcţionalitatea sistemului iar calitatea actului medical va scădea.
Un management unificat al mai multor spitale din acelaşi judeţ ar ridica probleme majore de coordonare şi control: unităţi medicale medicale cu grad diferit de modernizare, cu probleme specifice, aflate uneori la distanţe de zeci de kilometri etc. Chiar dacă, într-o primă fază, managementul comasat nu va trece la disponibilizări de personal (aşa cum încearcă să ne convingă ministrul Sănătăţii), pe termen mediu ele se vor produce. Principalul motiv va fi insuficienţa fondurilor financiare, deoarece un conglomerat de secţii spitaliceşti presupune cheltuieli suplimentare.
Comasarea unităţilor spitaliceşti presupune pierderea personalităţii juridice. Unele dintre ele derulează, în prezent, proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile, care se vor pierde, ba chiar va fi impusă returnarea sumelor utilizate până la momentul pierderii personalităţii juridice!
Actul medical nu se va îmbunătăţi în urma comasării spitalelor. În prezent există unităţi medicale care nu au alocate resurse financiare anuale suficiente, nici măcar pentru asigurarea medicamentelor şi materialelor medicale de primă necesitate. Comasarea lor însemnă, practic, comasarea insuficienţelor financiare!
Programul de interes naţional ”Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice” este o initiativă nobila, dar ea nu se poate materializa prin reprofilarea unor unitati sanitare în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă . Romania se situeaza, în prezent, pe locul 11 intr-un clasament al tarilor europene facut pe baza numarului de paturi de spital, cu 658 de paturi disponibile la suta de mii de locuitori. Dispariţia unor unităţi medicale nu face decât să scadă acest indicator şi, implicit, calitatea actului medical.
USSB consideră că iniţiativa Ministerului Sănătăţii nu este o reformă reală, ci o formă fără fond menită să arunce praf în ochii cetăţenilor, pentru a motiva că ”s-a încercat ceva pentru îmbunătăţirea sistemului”.
În această situaţie, USSB a decis solidarizarea cu unitatile propuse spre comasare si transformare prin participarea la protestele organizate de acestea.

Biroul Operativ al Uniunii Sindicale Sanitas Bucuresti

Niciun comentariu:

Arhivă blog